2007. október 11., csütörtök

Megújulás News 006

Akit hiba volt leírni

Csatárunk nem törődik a médiával, hisz abban, hogy hasonlóan eredményes lesz, mint az elmúlt fordulókban.A nyári átigazolás során számos fiatal ambiciózus játékos érkezett a Megújulás Fc csapatához. A hírek között az országos napilap által is kissé lesajnálva értesülhettünk arról, hogy újból csatlakozik a kerethez Kővári Márk. A régi-új Megújulás Fc-kedvenc ezzel szemben nem törődött azzal, hogy a levezető játékosok kategóriájába sorolták és bizonyított: vele számolni kell. Kicsi személye és teljesítménye a pályán fontos pontokat hozott a Megújulás Fc-nek. Sokszor akkor is segítette a csapatot, amikor a legnagyobb szükség volt rá. Nem igazolva az állítást, miszerint ő csak egy "sokadik" csatár.

- Mennyit éreztél abból a negatív légkörből, ami hazaérkezésedkor fogadott?
- Őszintén megvallva, nem sokat. Ettől függetlenül tény, hogy nem voltam, illetve vagyok könnyű helyzetben, hiszen sok jó képességű csatára van a MFCnek. A mérkőzések alatt nyújtott teljesítmény az, ami eldönti, hogy kire milyen szinten lehet számítani...

- Akkor rád lehet, hiszen bombaformában játszol az utóbbi bajnokikon.
- Nekem is voltak olyan periódusaim, amikor nem ment a góllövés. Teszem a dolgom és úgy tűnik, most jól jön ki a lépés. Ez minden.

- Véleményed szerint mennyiben más ez a CégekLigája bajnokság, mint az, amit itt hagytál 2007 nyarán?
- Akkor is voltak olyan csapatok, amelyekkel harcban álltunk a bajnoki címért folytatott küzdelemben, de komolyabb elemzésbe nem szeretnék belemenni. Azt látni kell, hogy akkor többet játszottam és több lehetőségem is volt, illetve az akkori kerettel jobban össze voltam szokva.

- Milyen célokat tűztél ki magad elé az idei szezonban?
- Egy csatárt a góljainak száma minősít, ezért igyekszem jól kihasználni a lehetőségeimet. Emellett szerencsés lenne, ha nem jönne közbe egyetlen sérülés sem.

- Hogyan kezeled azt, hogy a Budapesti szurkolók szinte már egy élő ikonként tekintenek rád?
- Boldog vagyok, hogy a szurkolók kedvelnek. Ez azért is jóleső érzés, mert nem budapesti születésű játékos vagyok.

- Rátérve a napi aktualitásra, a Morgan Stanley elleni Cégek Ligája összecsapáson milyen mérkőzésre számítasz?
- Bízom abban, hogy hasonlóan eredményes lesz a játékunk, mint az elmúlt két bajnokin és győztesen térhetünk haza

Összefoglaló...5.forduló

"Ezen felül, maga a labda „szent tárgy”, ha akarom, olyan vezér, ami maga alakítja a játékot. Visszaidézi a gyermek játszókedvét éppúgy, mint a férfi harcát. „Összerendezi” a rendezetlen futkosást, hogy nagy társamat, Hernádit idézzem, „negatív entropiát” visz a pályára: rend lesz, értelem, szabály és véletlen törvényszerűség. Hallatlan élvezet, kéj, futás, tüdőerő és lábizom, agytorna és lélekvitalitás. Ha egészben és föntről nézed, olyasmi, mint maga az élet értelme, a labda pókhálófonalain, mint titokzatos biliárdon, érzékelni lehet egy csöppet, hogyan és miért is élünk. Bizony, kedves hölgyek, kik nem figyeltek és urak, akik sárga intellektusotokkal lenézitek, érzéketlen fejetekkel, mert halvány fi… dunsztotok sincs a játék szent rítusáról." (Gyurkovics Tibor: Vébé)

2007. Október 04.
John Gold Stadium
63250 fő (Áginnyó ismét ott csücsült a lelátón)

Olympus - Megújulás Fc
2 (0) - 6 (3)

"Van egy álmom
De nincsen túl jó
Állapotban,
Megmutatom"
A CL ötödik fordulója elött a két csapat között mindössze 1 pont volt a különbség, az MFC 8 ponttal rendelkezett, míg a citromlevesek 7 pontot gyűjtöttek. Ebben a fordulóban az első hat csapat egymással nézett farkasszemet, s a kezdő sípszó előtt kiderült, hogy az MFC számára kedvezően alakultak a másik pályán zajló mérkőzések, így egy esetleges győzelemmel átvehetik a vezetést a minden idők legerősebb harmadosztályában. Ezzel a teherrel a vállukon léptek pályára a CL Sötét Lovai. Imicinek van egy álma, ami teljesülhet ezen a napon.

"Menetszélbe beletartom az arcomat "
Az Azúrkékek köze visszatért a tékozló fiú, Zalán. A védelem azonban nem lett teljes az U21 egyik legmagasabb játékosával, mert Raki Prágában a Papucsos Labdarúgók Iskolája tanévnyitóján vett részt. Ennek megfelelően Imicinek nem volt sok választása, és maga mellé a kezdőbe jelölte Zalánt, Csabeszt, Vikót, Balázst es Lacit. Ezzel a támadó szellemű hatosfogattal vágott neki a Megújulás a nap rangadójának.
Az Olympus a hazai pálya előnyét kihasználva boxkesztyűt dobott a kezdőkörbe Laci elé, aki beletartotta a menetszélbe az arcát, es felvette a kesztyűt. Ezzel elkezdődött a nyílt sisakos, támadójátékra épülő gigászi mérkőzés a zöld gyepen. A cél nem volt más mindkét együttes számára, mint bevinni az első csapottat az ellenfélre. A védekezéssel nem törődtek a csapatok, így a két kapus sokszor került kiszolgáltatott helyzetbe, de a pályán lévők nem tudták bevenni egyik portás kapuját sem.

"Fogd a pénzed megyünk Pestre veszünk zörgős ládafiát
A zsíros tejtől piros nőknek és álmodunk tovább"
A nagy adok kapokból a vendégek kerültek ki győztesen az első 10 percben. Zalán - aki megtanulta, hogy a Hold lelövéséért nem kap kalóriapénzt - megszerezte csapatának a vezetést.Az MFC nyomás alatt tartotta a citromosok kapuját és a helyzetek sarokrúgásokat gyümölcsöztek. Az egyik gyorsan elvégzett kornert 5 méterről jobbal a léc alá vágta a 21 éves hátvéd. Egy pillanat alatt történt mindez, Zalán kifordította bokáját, mint Pires (kezdjuk kapisgálni honnan kapta a Kacsa becenevet? - a szerk.), és belsővel a felső lécre lőtte a kapus feje fölé a labdát. A hálóőr mire felemelte a kezét, Zalán már lepacsizott bajtársaival.
3 perc múlva folytatodott a Zalán-show. Mindehhez kellett, hogy a középpályán Balázsék megszerezzék a labdákat, Viko és Laci is teret nyisson a hátsó alakzatból fellépő védőknek. Egy bedobást Zalán - előrenyargalva és mókás vigyorral a szája szegletében - szintén jobbal a jobb felső sarokba tekerte a labdát úgy 9méterről kapásból. A labdát pókhálón keresztül behúzták a felsőbe egy icipici kiflit azért beletéve. Zalán ezzel megszerezte első dupláját a kékeknek, törtenelmet írt az ifjú kamasz.
A cserék nem zavarták meg Csabeszékat, és közös erővel kiadták a jelszót: Álmodunk tovább.

"Szétnyílik előtte a sok gyerek
Előhúz valami fényeset"
A 2-0-ás vezetés után tovább támadott a sikerre éhes Csodaszarvas Csapat. Balázs kezébe vette boxkesztyű helyett a karmesteri pálcát és láthatatlanul megszállta a középpályát. Tanári módon irányította Laciékat és forintos labdákkal szolgálta ki csapattársait. Márkó fejére varázsolt, és a brazil gyroskirály bólintását csak bravúrral védte a hazai kapus. Nemsokkal később megismetlődött a jelenet, de a csatát ismét csak a kapus nyerte. Balázs Laci elé tálalt, aki ballal keresztbevert egy löketet, de a bomba eltévesztette a célt ekkor még. Majd Balázs megcsinált ballal és jobbal egy csellót, mire észrevette a közönség, hogy szétnyílik elötte a sok gyerek, s precíz passza után a szellőléptű szerb mesehős, Vikó az ÚJ CIPŐJÉVEL a kivetődő kapus felett a háló közepébe lőtte a golyóbist. Nem kell mondani, tipikus Vikós gól volt, semmi flikk flakk, jött a labda, pici labdaérintés, és az már ment is a helyére, ahogy szokott. A hajráf igazítás sem maradt el a gólöröm közben, de egy kacsintás, egy mosoly és egy puszi is továbbítva lett az új balerinacipő felé. Hiába, élete első FOCICIPŐJÉBEN megszerezte a középpályás első gólocskáját is.
Amíg Robiék a középpályán robotoltak, a Márkó-Laci duó elől helyzeteket termelt, addig ne feledjük el megemlíteni, hogy hátul Csabesz Zalánnal szinte hibátlanul látták el feladatukat. Ha mégis kelepcébe kerültek, akkor a 77-es narancssárga párduc kisegítette a védelmet.
0-3-at mutatott az első húsz perc után az eredményjelző tábla.

"Gumicsizmában, krisztusszandálban
Nike cipőben és mezítláb
Álldogálnak és pofáznak"
A szünetben nem történt más, mint az MFC csapatának szatyraiból előkerültek a mellények. Mindenki kapott egyet, és senkire sem volt kicsi. Ebben az új felsőben és a biztos vezetés tudatában léptek pályára az Azúrkékek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a hazai Citromlevesek pedig saját italukból ittak egy bögrécskével fejenként, és ez úgy hatott rájuk, mintha vért ittak volna. Habzó szájjal várták a második húsz percet.
A világoskékben játszó vendéglátók nekiestek ellenfelüknek és megpróbálták a lehetetlent, megfordítani az eredményt. Nagy nyomás nehezedett Imici kapujára, de az első 5 percben kőkeményen állta a sarat a narancs portás, aki röpködött a sarkok között és tartotta a csapatában a lelket. Azonban az összeszokottság hiánya még észrevehető volt Zalánékon, így a sok meg nem értés a középpályával a kapituláláshoz vezetett. A citromlevesek jobb oldalon megugrottak, és a középen üresen lévő csatár a kapu torkából szépített.
A rémület fénye csillant meg Csabeszék szemén, és az Olympus újabb gólt szerzett perceken belül. Nagy hézag tátongott a védelem és a középpálya között a vendégeknél, így a hazai csapat szinte átrohant az MFC-n, és a ziccert nem hibázták el a sárgák. Ezekben a percekben kívülről a következő jelenet zajlott le: A Sötet Lovak csak álldogálnak és pofáznak szüntelenül egymással a saját térfelükön.
Óriási meglepetés illata csapta meg a lelátó közönségét.

"Füvek nőnek a lovak helyén én tudok egy altatót"
Vérszemet kapott a házigazda csapat, továbbra is támadásban maradtak. Nemcsak közelről, hanem messziről is próbálkoztak a világoskékek. Egy félpályáról elengedett lövés megtréfálta Imicit, aki a kapujából 3 méterre állt. A suta lapos lövés átment a kezei és lábai között és életveszélyesen elkezdett csorogni a gólvonal felé. Ekkor az MFC egyszerre visszaváltozott csapattá egy varázsütésre.
Vikonak eszébe jutott valami és odasúgta Márkó cimborájának: "ÖcsiMalac, figyelj rám! Tudtad, hogy füvek nőnek a lovak helyén én tudok egy altatót?!" A meglepett brazil szambakirályt a szerb popey ölbe kapta és a kapu mögé vitte. Ott egyszerre elkezdték fújni a labdát, hogy az elaludjon és ne tudjon átgurúlni a gólvonalon. A fehér mészvonalat pedig észrevétlenül a sarokzászlóknál Zalán és Csabesz megfogta és egyre hátrébb húzták, mert a labda centiméterről centiméterre megközelítette azt. Robi, Balázs, Laci pedig kelet felé fordultak a zöld szőnyegen és imát morzsoltak ajkukkal, mire Imici égi jelet kapott és gőzmozdony módjára megfordult. Megfordult, ahogy Kecskeméten a mozdonyvisszafordítóban szoktak a gőzösök, s lába alatt a gyep felgyülemlett, kezdősebességet vett és óriási vetődéssel a picit hátrébbhúzott gólvonal előtt hasa alá temette a labdát, ami szerencsére lehült a nagy fújás hatására.
Maradt a 3-2-es állás az idegenben játszó MFC javára.

"Nagyon fontos dolgom van én messze megyek
Eltűnnek a legelők jönnek a hegyek"
Az óra a második félidő második felét kezdte. Ezek mennek és a bárányfelhők az égen, gondolta a 9-es MFC-s játékos, Laci. Egy kidobás után megiramodott a bal szélen,és hiába jöttek rá a védők, elfektette őket, majd a szélvészgyors Robinak passzolt, akinek már csak fel kellett az i-re tenni a pontot, nem hibázta el. Közelről nagy erővel 4-2-re módosította az eredményt. A 2 tornádó gyorsaságú Azúrkék játékos úgy végigloholt a pályán, hogy lábuk szinte nem is érintette a földet. A gyors kontra után pedig Robi csukott szemmel eltalálta a labdát, hisz a barátja, így az a régi szokott helyére került, az Olympus kapujába.
A hazai csapat nem adta fel a harcot, de kiderült, hogy ebben a tíz percben van egy MFC-s játékos, aki úgy gondolta, hogy új csapata, az MFC a dobogó legfölső fokán tudjon 1 hétig pihenni. Bárányfelhős gondolatait továbbszőtte Laci: "Nagyon fontos dolgom van" Egy szögletet követően sarokkal ért el találatot a csatár. Ezt a mozdulatot nem nagyon lehet tanítani, érezni kell. Jön a labda és sarokkal BIMMMM...Mesébe illő találattal ismét 3 lett a két csapat között a távolság.

"Na, hová hoztalak?
Ez itt az álmom"
Ekkor már csak 5 perc volt hátra a lefújásig, és eldőlt a mérkőzés. Még néhány Márkó jelenet tarkította a mérkőzést, nehezen tűrte, hogy rugdossák hátulról, majd pedig ziccerben hibázott a csatár, de ez már nem változtatta meg a mérkőzés képét. Az utolsó pilllanatokban Zalán mellé felíratkozott Laci is a duplázók közé, mert Viko átadásával a kapussal szembe találta magát a második félidő hőse, aki ezúttal sem kegyelmezett. Egy pimasz bringa cselló után felkacsintott az égre és hidegvérrel a kapus lábai között a ketrecbe lőtt. Ezzel beállította a 6-2-es vendégsikert.
Imici dúdolt egy dalocskát az ég alján mosolygósan ragyogó KisCsillag felé: "Ez itt az álmom". És mindenki tudta, hogy a kapus mire gondol, hiszen elég csak a táblázat első sorára pillantást vetni.

-Lantos Imre –