2007. október 20., szombat

Összefoglaló...7. forduló

"Jó edző nincs, csak jó csapat! A csapat csinál edzőt és nem fordítva!" (Szántai Pál)

2007. október 18.
John Gold Stadium
243 fő (Áginnyó kék-fehérbe öltözött ismét, lassan előkerül a csapat sálja is ebben a zimankóban)

Unix Autó - Megújulás Fc
3 (1) - 2 (2)

Csípős őszi napra ébredtek a futballisták ezen a napon. Az októberi szél süvítve jelezte, itt van az ősz, itt van újra.
A CL hetedik fordulójának zárómérkőzése az Unix Autó és a Megújulás Fc között zajlott. A vendégcsapat számított esélyesnek, hiszen vezették a tabellát a találkozó elött. Azonban ezen a mérkőzésen is kiderült, hogy az ebben a szezonban indult 10 csapat minden idők legszínvonalasabb, legerősebb bajnokságát játsza egymás ellen. Nagyon sok új, nagyreményű befektető kezeiben lévő csapat nevezett be a pontvadászatba és nagyon sok külföldi sztárjátékos vesz részt a derbiken. Itt nincs országos fix 1-es találkozó.

Az időjárásra való tekintettel a pálya átváltozott sátorrá. A zöld gyep fölé a szervezők felhúztak egy sátrat, így Zalánnak esélye sincs a Holdat eltalálnia, hacsak a bivalyerős lövése nem lyukassza ki a védőhálót. Így fűtött hangulatban, hamisítatlan labdarúgó időben kezdődött a találkozó, ahol a vendégek nélkülözték a traccs partik királyát, a láthatatlan 10-est, Balázst, akit még az orvosok sem tudtak összedrótozni erre a kulcsfontosságú mérkőzésre.

A bíró, az áldott fekete ruhás sporttárs ritkán látható sportszerűtlenséggel fújta meg a sípját. A kezdő sípszó elhangzásánál az MFC még nem állt fel teljes létszámban, de az Autósok máris útjára indíthatták a golyóbist. A meglepődött vendégeknek sikerült gyorsan rendezniük a soraikat, így Robiék a partvonalról beugorva vették fel a játék ritmusát. Balázs távollétében Vikóra hárult a karmesteri feladat és a mérkőzés elején irányításával a CL Sötét Lovai magukhoz vették a kezdeményezést. Agresszív letámadással zavarba hozták a hazai csapatot, akik csak a védekezésre tudtak összpontosítani. Mindez kevés volt ahhoz, hogy az Azúrkékek egyik nehézgyereke, a villámléptű gyrosfaló Márkó ne juttassa vezetéshez csapatát. Robitól elkérte a labdát, becsapott néhány védőt, szlalomozott az Autószerelők között, kioszott néhány testcsellót, átfűzte a teljes védelmet, elküldte gyufáért a kapust, megsimogatta a pocakját és a hazai hálóőr lába között a hálóba lőtte a labdát. Ezzel a góllal beköszönt ezen a találkozón és megszerezte 5. gólját a bajnokságban.

A vezető gól hatására az észak-keleti szellő ébresztőt fújt a hazaiaknak, akik teljes sorcserével próbálták megtörni Vikóék lendületét. Az MFC cserére cserékkel válaszolt, és a második gól megszerzéséért offenzívát indított. Laciék lövésig jutottak, de a kapufa kétszer is a hazaiakkal volt. Zalán beállása még támadóbbá tette a CsodaSzarvas együttesét, de az U21-es védőcsatárközéppályás elpuskázta nagy lehetőségét, erős lövése a kapufa mellett hagyta el a játékteret.

A kimaradt vendéghelyzetek után a hazaiak pillanatai következtek. Imici kapuját körbelőtték, majd egy korszerű kontra után kiegyenlítettek. Az MFC óriási ziccert hagyott ki, játékosai még a helyzettel voltak elfogalalva, miközben a hazai csapat létszámfölénybe került az ellentámadás végén és csatáruk a kifutó narancssárga párduc mellett a kapuba gurított.

Ez a gól nem vette el a támadástól a listavezetők kedvét és Rakiék ismét a kapujukhoz szegezte az Autószerelőket. Raki is suhintott egy kapufaforgácsoló löketet, Laci ismét eltalálta a keresztlécet. Aztán egy tipikus Vikós góllal Márkó ismét a vendégeknek szerzett előnyt. Első lövése visszapattant a brazil fenegyerekhez, aki ismét a kapus lába között találta meg a megfelelő utat a kapuba. A felpörgött labdát a kölyökgólya képű, latin vérrel rendelkező, gömb- es lyukérzékét Istentől ajándékba kapó Márkó telicsűddel kötényt kiosztva 2-1-re módosította az eredményt.

A félidő hajrájában mindkét csapat megszerezhette volna a következő gólját. A hazaiak helyzeteit a kitünően együtt mozgó Zalán, Raki, Csabesz triumvirátus megszűrte, egyszer pedig Viko a gólvonalról mentett nagyot. Az Autósok egy szögletből veszélyeztettek, és majdnem addig végezhették el egymás után a szabálytalan kornereket, amíg gólt nem értek el belőle. A spori tátott szájjal nézte az eseményeket, a szabályok ismerete és az értelem nem tükröződött szemeiben.
A vendégek is növelhették volna előnyüket, de a szünetig csak a kimaradt helyzetek számát tudták növelni, de így is biztos vezetés birtokában térhettek az öltözőbe.

A szünetben a vendégjátékosok a BBC-nek adtak nyilatkozatokat:

Márkó: 'I have a good record there. Played one, won one, and hopefully it will be the same after Saturday.'
Laci: 'Sometimes in football you have to score goals'
Vikó: 'Imici is the best manager I've ever had at this level. Well, he's the only manager I've actually had at this level. But he's the best manager I've ever had'
Raki: 'I'd like to play for an Italian club, like Barcelona.'
Robi: 'I never comment on referees and I am not going to break the habit of a lifetime for that prat.'

A második félidő első percei nem hoztak változást a játék képére. Az MFC tartotta a labdát, bár kapusuknak nem mindig sikerültek az indításai. Gólhelyzetbe ismét csak Robiék kerültek, de ahogy az első félidőben, úgy ezekben a pillanatokban sem sikerült góllal befejezniük támadásaikat. Pedig lövőkedvben nem volt hiány, Csabi is sokat próbálkozott, de se Neki, se az előtte játszóknak nem sikerült megszerezniük a Szarvasok harmadik gólját. Az MFC óriási ziccert hagyott ki, játékosai még a helyzettel voltak elfogalalva, miközben a hazai csapat létszámfölénybe került az ellentámadás végén, és a narancssárga párducot kigurigázva a kapuba lőtték az egyenlítő találatot. Kísértetiesen hasonlított az első Autós gólra a második.

Ez a semmiből jött találat megváltoztatta a játék képét. Az eddig magabiztos MFC elvesztette a fonalat, míg a vendéglátók egyre jobban magukra találtak. Bár tuskó hozzáállásukat a bíró nem honorálta lapokkal (kapus magatartása, Imici ennél már sárgát kapott korábbi mérkőzésen) és egy jogos két percet (Vikó lépett ki, 3 az 1 ellen mentek volna, de utánarúgtak) is elfelejtett kiosztani, de a tény, hogy a hazaiak felhergelték a vendégeket. Az Azúrkék előtt adva volt a vezetés megszerzésének lehetősége, de a kapufa ismét keresztbe tett Márkóéknak, hiába próbálkoztak szinte minden szögből, a kísérletek eredménytelenek voltak, a hazaiak hatástalanították a bombákat is.

Mi szokott ilyenkor következni? Mindenki látta az '54-es VB döntőt? A védekező, csak kontrákra játszó, az ellenfelét faragó (német) csapat, a Lantossal a pályán lévő együttest mattolta egy ártatlan szituáció után. Itt is ez történt. Egy előrevágott labdát a hazai csatár cimbalomszögből az elbámészkodó, sarkot rosszul záró Lantos mellett a kapuba lőtte. 3-2-re módosította az eredményt ezzel a potyaízű góllal a hazai csapat és az eredményjelző már az Autósok vezetésérol adott tanúbizonyságot.

A hátralévő 7 percben a vendégcsapat mindent megtett az 1 pont megmentéséért és a hazaiakat csak a szerencse, bíró, jóisten hármas védte meg. Raki fantasztikus mezőnymunkát végezve a védelem többi tagjával együtt nem engedte több lövéshez az Autósokat, megelőző szereléseik Csabeszéknak kitűnőek voltak, Zalán pedig labdaszerzésből jeleskedett.
Vikó, Laci, Márkó, Robi előretolt négyesfogat nagy nyomás alatt tartotta az ellenfél kapuját, de a szerencse elpártolt Tőlük ezen időszakban. 3 kapufa is elcsattant az utolsó 5 percben, de a háló megzörgetése most elmaradt. Érdekesség, és a játékot hűen tükrözte, hogy a legutolsó pillanatban is a kapufát találta el Robi távoli bombája.

Így a lefújáskor is megmaradt a 3-2-es hazai vezetés, ami azt jelentette, hogy az MFC a dobogó második fokára csúszott vissza, de hozzáállásával példát mutatott a közönségnek. A találkozó után kicsit bosszús volt a hangulat az öltözőben, de ha a tabellát megnézzük, akkor a Kékeknek megvan minden esélyük arra, hogy a rájátszásban a dontőben találják magukat. Ehhez csupán ugyanilyen elszántan, akarattal és alázattal kell játszaniuk a hátralévő két mérkőzésen. Egymásért és a Csapatért.

"Bár zord a harc, megéri a világ,Ha az ember az marad, ami volt:Nemes, küzdő, szabadlelkű diák." (Ady Endre)

- Lantos Imre –

2007. október 19., péntek

Még mindig az élmezőnyben!


A Megújulás Fc beleszaladt a késbe, avagy jókor jött a pofon?!

Nagy meglepetésre elszenvedte első vereségét a Lantos-csapat!


Unix Autó - Megújulás Fc
3-2
Összefoglaló hamarosan...

2007. október 16., kedd

Továbbra is veretlenül az élen!




Összefoglaló...6. forduló

"Beleunva szurkolói öröklétembe, amit soha nem szoktam: a meccs vége előtt hazaindulok. Egy igazi futballmondatot hallok utoljára, komoly, felnőtt, magyar férfi mondja egy másik komoly, felnőtt, magyar férfinak: Ha Nagytéténybe mentek, a Kirchmaierra nagyon figyeljetek, negyvenegy éves, de olyan rugói vannak, apám..." (Esterházy Péter: Utazás a tizenhatos mélyére)

2007. október 11.
John Gold Stadium
11345 fő (Áginnyó ismét ott csücsült a lelátón, és jobban kezelte a labdát Márkónál:))

Morgan Stanley - Megújulás Fc
3 (2) - 4 (3)

Október tizenegyedik napján megrendezték a Cégek Ligája III. osztályának hatodik fordulóját. Ezekben a szép esti órákban nagy derbik zajlottak, de a televízió a listavezető MegújulásFC mérkőzését közvetítette, akik az utolsó helyen álló Morgan Stanley csapatához látogattak. A könyvelők a mérkőzés előtt 1 ponttal rendelkeztek, míg az MFC veretlenül várta a nap záró mérkőzését.

A CL Sötét Lovai versenyparipájuk, Laci nélkül érkeztek, aki görög-ciprusi próbajátékon vett részt. Az MFC kénytelen volt elengedni Őt, mert a kontraktusában van egy olyan pont, hogy külföldi szerződést a klub nem utasíthat vissza. Két cserével azért meg tudott jelenni idegenben is a jelenlegi élLOVAS, mert Raki visszatért a védelem tengelyébe.

A kezdő sípszó elhangzása előtt mindkét csapat kék mezben jelent meg, de a játékvezető a hazai csapatot kötelezte narancssárga megkülönböztető felvételére. Valószínüleg ez a talákozót megelőző közjáték zavarta meg a könyvelőket, akik megilletődve kezdték az első húsz percet. A meccs kezdése után visszavonulót fújt a hazai gárda, így az Imici - Csabesz, Zalán - Vikó, Robi - Márkó kezdőfogat a kapujához szegezte a narancsosokat. A CsodaSzarvas emblémát a mellkasukon viselő MFC tagjain látszódott, hogy gyorsan meg akarják szerezni a hőn áhított vezető gólt. Nem telt el a találkozóból még az első 3 perc sem, amikor a bal oldalon megugró Vikó kapott egy hajszálpontos átadást, és az új surranójával egyből középre centerezte azt. Ott a védők mögül kilépő, a szellőléptü brazil fenegyerek éhezett - bocsánat, érkezett - nagy rössel és kapásból, telicsűddel, tanítani való mozdulattal a kapu közepébe bombázott. Ezzel, a taktikai táblán is megrajzolható góllal megszerezte idegenben a vezetést az MFC. A könyvelők Márkónak bekönyvelték 4. gólját a Ligában, míg a tartozás oldalra maguknak behúztak egy rovátkát.

Az álmosan kezdő vendéglátókat nem ébresztette fel ez a gól, hanem megzavarodtak, nem találtak kicsi kapukat ellenfelük játékán. A vendégek közül ekkor a csapat veterán játékosa élt igazán, új csukájában szelte a zöld pázsitot. Csabesz a saját térfeléről végzett el egy bedobást, megfeszült akár egy nyíl és a golyóbist előredobta a hazai csapat hatosán belülre. Ekkor szinte a semmiből előkerült Vikó. Mit előkerült??? 2-3 méteres szökkenéssel páros lábbal dobbantva felugrott. Felugrott??? A felhők közé emelkedett!!! A levegőben 5-6 mp-ig szinte megállt, majd miután az összes védő leesett mellőle, bal kezével megigazította a maradék ősz hajszálait halántékan, és egy erőteljes mozdulattal a bal alsóba bólintott. Tipikus talált Vikó gól, igazi felhőfejes volt. Ezzel megszületett az MFC második gólja ezen a találkozón, ami egyben történelmi pillanat is volt, mert az Azúrkékek eddig még nem értek el fejjel találatot. Vikó gólörömében egyik kezével egy négyest mutatott, melletette a másik keze mutatóujját, így jelezve, hogy a negyvenegy éveseknek is acélos rugói vannak...

A második gól elkönyvelése után a hazai csapat továbbra sem találta a helyét a zöld szőnyegen. Ehhez kellett az MFC magabiztos játéka. Hátul Zalánék kiválóan szűrtek, Robiék megszállták a középpályát, elöl pedig Márkó robotolt. Csabesz újabb bedobása zavart keltett a narancsosok kapuja előtt, az ide-oda pattogó labda végül ismét a hazaiak hálójában kötött ki, a spori öngólnak adta, bár Márkó közel állt a labdához. Videófelvételt nem nézte meg a spori, inkább bekönyvelte a hazai játékosnak az öngólocskát.
Az első félidő derekán meggyőző játékkal sima hármas volt a vendégek javára a találkozó állása.

Hogy ezután mi történt? Megzavarták a cserék az MFC támadójátékát? Előkerültek a mellények ismét? Vagy Csank Úr a vadászerdőből bekiáltott, hogy "túl korán kaptuk az első 3 gólt!"? Vagy felébredt téli álmából a Morgan Stanley? Soha nem kapunk ezekre a kérdésekre választ. Mindenesetre az történt, hogy az addig a pályán lézengő könyvelők varázsütésre átvették a mérkőzés irányítását és helyzetek sorozatát dolgozták ki. Az első ziccereket még a narancssárga párduc bravúrral védte, de a rá nehezedő nyomással egy idő után Ő sem bírt. Egy kiugratást követően a 100%-os helyzetbe csak beleütni tudott Imici, így az első góljukat megszerezték a hazaiak.
Ettől a góltól szárnyakat kaptak a pályaelőnyt élvező könyvelők. Az MFC tagjai elfelejtettek ütközni, csak szemmel követték az ellenfelüket, nyomozták a labdát. Az első gólt követően megduplázta góljai számát a Morgan Stanley. Bal oldali akció után a kapussal szemben álló csatár mattolta a vendégek hálóőrét, így egy gólra csökkentették hátrányukat a narancs színbe öltözött kékek.

A hidegzuhany után rendezte sorait a listavezető együttes. Hátul Rakiék magabiztosabbá váltak, sikerültek a megelőző szerelések. Balázsék a középpályán megtartották a labdát, passzaik ismét pontosak voltak. Kicsit lelassították a játékot az idegenben játszó játékosok, így aztán Vikóék egy gólos vezetéssel vonulhattak az öltözőbe.

A második félidőt ismét jobban kezdte az Azúrkék csapat. Balázs távoli bombáját nagy bravúrral hárította a hazai portás. Robiék előtt több lövési lehetőség adódott, de sem Ő, sem pedig Márkó nem tudta bevenni ellenfelük kapuját. A nagy nyomás nem érett góllá. Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, a kisebb csapat percről percre nagyobb vérszemet kapott. Megérezték a szellők illatát, amiben szinte tapintható volt a meglepetés aromája. Mindent egy lapra feltéve nyílt sisakos küzdelemre kényszerítették Vikóékat.

Hatalmas nagy adok-kapok kezdődött a pályán. A középpálya kettészakadt és a két kapu előtt alakultak ki a helyzetek. Nagy különbség az volt, hogy a vendéglátók óriási helyzeteket dolgoztak ki, míg a vezető CsodaSzarvas csak ímmel-ámmal találta el a kaput. Ezekben a percekben felcsillant az egyenlítésre az esély a hazai csapat szeme előtt. De a vendégek szerencséjére vagy a kapufa segített Imicin, vagy pedig a védők álltak bele a bivalyerős lövésekbe. Ha már minden veszni látszott, akkor pedig a narancs párduc bizonyította, hogy nem véletlenül Ő az első számú kapusa az MFC gárdájának, bravúrok sorozatával tartotta a lelket a csapatában.

Egy távoli bombát lenyelt a vendég hálóőr, és a megugró Zalán (nem Zombori, SzCsabi kedves olvasónknak - a szerk.) elé dobta azt. A védőt maga után hagyó csatárképességekkel is megáldott Kacsa becenévre hallgató, Kenő mozgását felidéző védő bal lábbal a kiugró kapus mellett a hosszúba gurított. Ezzel az okos, csatárvénákat idéző, Kiprich-et eszünkbe juttató góllal az U21-es válogatott bekk 4-2-re módosította az eredményt. Gólja után egy laza 3-ast mutatott Roberto barátjának, kézjellel mutatva Neki, hogy a hiába védő Ő, már 3 gólnál jár, míg bajtársa csak 2-nél.

Eldőlni látszott a mérkőzés. Mindenki úgy gondolta, hogy a maradék 5 percet a rutinos vendég csapat már lehúzza simán. Mondhatni így is történt, mert Vikóék tartották a labdát, Molnárék csírájukban megfolytották a hazai csapat támadásait. Azonban jött a fekete mezes bíró bácsi, aki Balázst egy ártalmatlan fault után 2 percre kiküldte pihenni. Először csak a sípjába fújt a spori, majd megnézte a "a bírónak is van videója" címü rovatot, hosszasan gondolkodott. Nézte az eredményt és azon járt az esze, hogyan lehetne kicsit szorosabbá tenni a találkozót. Gondolt egy merészet és Balázst kiállította széles mosollyal az arcán, a hazai csapatkapitánnyal pacsizva átvett egy köteg húszezrest. A narancssárga CseKa kijelentette, hogy ezt leírják majd reprezentációs költségként, elszámolják ebédként, és visszaigénylik az áfát.
Nem volt mit tenni, a vendégcsapat beállt bekkelni és sikeres módon gól nélkül átvészelték a kisbüntit. Ehhez kellett némi kapusbravúr, némi szerencse és sok futás, akarat.

Már csak 2 perc volt hátra, mikor a hazai könyvelő csatár oldalról a kapura suhintotta a labdát. Lövése azonban keresztben elszállt volna, taccsal jöhetett volna a vendégcsapat...HA, HA, HA...Az U21-es Roberto nem gondolkodik eképpen: "Na nehogymar Zalán több gólt lőjjön, mint én! Én is tudok ám gólt lőni...! De még milyet! Az Imi mit csinál a kapu közepében? Jól látom, ott álldogál? Ma még csak kettőt kapott?" Robi felhúzta a szemöldökét, Zalánra kacsintott és páros lábbal lecövekelt. A labda pont eltalálta Őt, ami így mandínerről a kapuba vágódott a kapufa mellé. Mindenki pislogott, mint hal a szatyorban, de Robi egy hármast mutatott Zalánnak...így mindkét U21-es 3-3 gólnál tart ebben a szezonban.

A hátralévő 1 percben - ami a spori óráján 3 percig tartott - már nem változott az eredmény. Ezen a napon, ha néhol nyögvenyelősen is, de hozta a kötelező három pontot a listavezető együttes, akik így továbbra is a tabella élén foglalnak helyet. Az ellenfeleik lassan megtanulják a névsort és már hivatalosan is tudják, a Sötét Lovak ezt a feljutásos dolgot komolyan gondolják.

- Lantos Imre –