2007. október 30., kedd

Összefoglaló...8. forduló

"Úgy lettem szerelmes a futballba, ahogy később a nőkbe is: hirtelen, megmagyarázhatatlanul, feltétel nélkül, mit sem gondolva azzal, hogy mennyi fájdalmat és bajt okozhat a szenvedélyem!" (Nick Hornby: Fociláz)

2007. október 25.
John Gold Stadium
31544 fő


Megújulás Fc – Like No Other
6 (3) - 1 (0)

Október utolsó fordulójának utolsó mérkőzésén, az utolsó előtti helyezett angol csapatot fogadta az utolsó bajnoki fordulóban, utoljára veretlenségét elvesztő, utoljára nevezett,de az utolsó leheletig küzdő MFC együttese.
Az utolsó pillanatban a CL Sötét Lovak CséKá-ja, Imici az egyiptomi bazárban egy csiszolatlan gyémántra talált. A hálóőr azon nyomban három kecskéért és egy lila gumilabdáért leigazolta az egyiptomi-magyar állampolgársággal rendelkező, az utolsó héten franciásodott JFC csapatánál játszó tevehajcsárt, Al-Gabint. A köpcös, kopasz, támadó szellemű középpályás Zizu “imi-tátor” gyorsasága kicsit megkopott, de még mindig gyorsabban fordul meg a piacon, mint Viko Barátja, így piaci áron alul jutott új játékosához a Megújulás. Az egyiptomi labdakergető szövetségtől a találkozó előtt 1 órával megérkezett a futballista játékengedélye, az email csak 2 hieroglifát tartalmazott: egy széles mosolyú tevét és egy rózsaszín stadiont; ami röviden annyit tesz: "Rendben, oké".

Senki nem gondolta volna, hogy a messziről jött tevehajcsár már a második percben pályára lép. Történt ugyanis, hogy a találkozó előtt a fél Azúrkék csapat sérülést jelentett. Lacin most jött ki a görögtűz okozta hőemelkedés, és éjszakánként szirtakit táncolt a Hold fényében, állítólag. Az U21-es Zalán megjelent, de bice-bóca módjára mankóval közlekedett, azt suttogják a fiatal lányok, hogy félrelépett. Legjobb ivócimbije pedig Brüsszelbe ment fodrászhoz, így Robi sem tartott ezúttal a csapattal. A mérkőzést így Imici - Raki, Csabi - Balázs, Vikó - Márkó össztételű CsodaSzarvas hatosfogat kezdte a hazaiaknál, de a jobbhátvéd Raki egy összerúgást követően sántikálva hagyta el a pályát. Ekkor adatott meg Al-Gabin előtt, hogy az új csapatában bemutatkozzon. Pályára lépésénél a vendégszúrkolók vastapssal köszöntötték a tevék jó ismerőjét, a sivatagi homok régi-új Zizuját, a falusi nap alatt felnövő, a homokszél által megtépázott hajú, a kerekfejű, a Lilákiában született, egyetlen testvérrel rendelkező, háremet tartó, telt vigyorú, mellesleg melleket kedvelő új játékost.

Beállásával Csabi is inkább a támadást eröltette a mérkőzés első perceiben, s a csorbát kiköszörülni akaró hazaiak az angol csapatot a saját kapujukhoz szegezték. A narancssárga megkülönböztetőt viselő vendég együttes sündisznóállásban védekezett és a kontrákra építette fel játékát. Az ötödik minutumban ez a taktika majdnem meghozta a vezetést az LNO számára, de a játékkal együtt élő Imici hárította a védők között kiugró csatár ziccerét.

Az első húsz perc játékképe azonban nem sokat változott ezt követően, aminek hatására az MFC egyre nagyobb nyomás alá helyezte a vendég kaput. S ahogy ez várható volt, az idegenben játszó angol csapat kapitulált. Balázs szöglete a hosszúra üresbe befutó (a futást értsék a kedves olvasóink gyorsgyaloglásnak) Vikó fejét találta el, aki becsukta a szemét és a hosszúba bólintott. Még szerencse, hogy az Öreg nem mostanában volt hajnyíráson, így a szénaboglyára hasonlító fejen a labda irányt változtatott, és a rövid saroknál a kapufa mellett a hálóban kötött ki. A szerb felmenőkkel is rendelkező örökifjú Vikónak ez volt a második fejesgólja a bajnokságban.

A vezetés megnyugtatta a Kékeket és továbbra is támadásban maradtak. A félidő felénél Gabó többszöri próbálkozása gólt eredményezett. Az új szerzemény, aki jobb oldali hátvédnek állt be, bal oldali futó középpályásnak képzelte magát és a labdával megiramodott ezen a szélen. Két-három cselló után az oldalvonalról befelé húzva ütemtelenül kapura kanyarította a játékszert, ami védhetetlenül csapódott a hosszúba. Az új játékos, új mezében, új csapatában megszerezte első gólját. Ez a néhány perc is elegendő volt számára, hogy történelmet írjon, mert az MFC-ben még nem szerzett gólt egyiptomi játékos.

2-0-as vezetésnél sem álltak be védekezni Balázsék, akik futószalagon gyártották a helyzeteket. Azonban sem Ő, sem Márkó nem vette be az angol csapat hálóját. Velük ellentétben a csöndesen, csak a játékra koncentráló, új csukában futkározó rutinos Vikó balja ismét megszólalt. Balázstól kapott egy labdát a félpálya közepén amin tolt egyet és ballal takarásból ellőtte azt. A kapus nem sokat látott ebből az okos lövésből, így az erős lövés védhetetlenül suhant a fű alatt a bal alsó sarokba. Ez nem egy tipikus Vikós gól volt, amit már megszokhattunk a középpályástól, ez inkább egy merész, új csukát kipróbáló nagy löket volt. De ez is gólt ért.

A hazaiak Imicinek köszönhették, hogy 3 gólos vezetéssel mentek az öltözőbe, mert az utolsó másodpercekben egy bravúros vetődéssel szedte ki a labdát a bal sarokból, egy fejest követően.

A második félidő egyértelműen Csabiról szólt. Félelmetes húsz percet produkált. Megelőző szerelései az első félidőben is precízek voltak, de a második félidőben halálbiztosan működtek ezek a mozdulatok. Úgy száguldott a hátsó alakzatban a “szip magos” védő, hogy a sátorban susogott a szél, mindenhová odaért. Nem árulok el nagy titkot, hogy sikerült teljesítménye “i” betűjére feltenni a pontot egy góllal, de előtte Márkó zörgette meg a hazai csapat hálóját.
Az elől sokat mozgó, a széleket váltó brazil fenegyerek a második félidő elején egy bal oldali támadás során a jobb oldalra úszott át láthatatlanul. A Vele ellentétes irányba meginduló, csellókkal védőket elfektető Vikó szinte tálcán kínálta a labdát csapattársa elé, aki nem hibázott. A gyroskirály közelről nem remegett meg, nem igazított a labdán semmit, hanem megsimogatta a hasát és a kapu szájából négyre növelte csapata előnyét. Egy ziccert így kell kihasználni, telicsűddel, erősen, nem teketóriázva bele a hálóba, hogy utána azt lehessen foltozni.

Gabót ebben a pillanatban elragadta az egyiptomi hév. Az igen jól cselező tevehajcsár bokáját néhányszor megkocogtatták hátulról, amit a sivatagban edződött láb nem nagyon szeretett. Erre Gabó felhúzta szemöldökét és belement egy adok-kapokba. Nem maradt adósa senkinek sem a kőkemény hátvéd, és az ellenfél több játékosával csontzene előadást rendezett. A bíró mindezt egy sárgával jutalmazta, amire Gabin lehiggadt és tovább robotolt a zöld gyepen.

A vendég csapat elvesztette kedvét és nem játszottak jól. Becsületből még előrevágták a labdákat, de azok Csabiról, mint egy élő falról visszajöttek. Egy formás vendégakció végén a kapu előtt Balázs labdájával Vikó nagyon okosan, Vikósan becsapta a kapust, elküldte gyufáért és a gólvonaltól 1 méterre állt. Ekkor szinte a semmiből 500km/h-ás sebességgel Csabi gyorsvonat közeledett és egy rövid "ééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééén" csatakiáltás után a megszeppent labdát a hálóba lőtte. Csók a gyűrűre, pacsi Vikónak. Ezzel most már hivatalosan is gólt szerzett a védő. Gólörömében kiszaladt Raki pajtásához is, és megölelte Őt.

A hazai szúrkolók "Irraputo, Irraputo, hejj, hejj" kiálltással hajszolták kedvenceiket. Most idéznék egy másik lapból:
"...és akkor Kővári “Kicsi” Márk lába szinte megnyúlt a levegőben és egy balerina könnyedségével, spiccel belepöccintett a Narancsos párduc kidobásába, ami így a kapuját messze elhagyó kapus felett a hálóba hullt. ezzel megadta a kegyelemdöfést..."

Egy újságíró tanonc így látta az MFC hatodik, s egyben Márkó nyolcadik gólját. Ismét duplázott a brazil fenegyerek, akárcsak a gyroszosnál szokott. Közben azért volt egy hatalmas Vikó csattanós kapufa is a találkozón, egy Gabó-Balázs-Vikó összjáték után. Ha az bemegy, akkor joggal pályázhatott volna a forduló góljára a szerb középpályás.

Imicinek a második félidőben nem sok dolga akadt. Egyszer csak az történt, hogy a két piacos, Gabin és Vikó lefogták a hálóőrt. Majd Csabi elkezdte a füvet söpörni egy angol csatár előtt, akárcsak a takarító világbajnokságon (curling) a svéd “szip magos” lányok. Nem nagyon értették a szituációt sem a pályán lévők, sem a közönség. Vikó nadrágzsebéből ekkor kiesett egy tippmixszelvény, amin a következő fogadás állt: nyer az MFC, Gabó ma rúg gólt, Balázs ad vagy 3 gólpasszt, Kicsi bever legalább egyet, Imici gólt lepkéz. Már csak az utolsó fogadós kellett, hogy a szelvény bejöjjön, ezért Gabinnak és Csabinak 1-1 szelet zsíros kenyeret ígért a derék középpályás. Így hárman valahogy összehozták az angol csapat szépítő gólját a lefújás előtt 5 mp-cel.

A CsodaSzarvas FC ezzel a győzelemmel kiharcolta, hogy az utolsó fordulóban a maga kezébe vegye a sorsát. Egyszerű a matematikai képlet: ha győz a csapat, akkor újoncként döntőt játszhat; ha pedig kikap, akkor 1 ki-ki mérkőzésen dől el, hogy jövőre a második ligában folytatja-e a gárda.

"CSAKAZARANY" - mondta Imici az újságírói kérdésre válaszolva.

- Lantos Imre –